Pe site-ul ANAF, in sectiunea Asistenta contribuabili, a fost publicat raspunsul la o intrebare a unui contribuabil legata de obligatiile care apar ca urmare a acordarii unor reduceri de preturi ulterior livrarii bunurilor.
Intrebare:
Ce obligaţii revin unei persoane impozabile înregistrată în scopuri de TVA care acordă, ulterior livrării bunurilor, reduceri de preţ beneficiarilor?
Raspuns ANAF:
În cazul în care rabaturile, remizele, risturnele şi celelalte reduceri de preţ sunt acordate după livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sau după facturarea acestora chiar dacă livrarea/prestarea nu a fost efectuată, art. 138 lit.c) din Codul fiscal şi pct. 20 alin.(1) şi (2) din norme, prevăd reducerea bazei de impozitare.
În scopul reducerii bazei de impozitare furnizorii/prestatorii îşi ajustează baza impozabilă a TVA prin emiterea de facturi cu valorile înscrise cu semnul minus, atât pentru reducerea de preţ acordată cât şi pentru TVA aferentă, facturi care vor fi transmise şi beneficiarului.
Factura de regularizare urmează regimul facturii iniţiale, şi va fi înregistrată în mod corespunzator în jurnalul de vânzări, şi în Decontul de TVA, în conformitate cu instrucţiunile de completare ale acestui formular în funcţie de perioada fiscală în care intervine exigibilitatea TVA, respectiv în luna calendaristică în care regularizarea a fost comunicată clientului.
Baza legala:
Legea nr 571 / 2003 articolul articolul 134.2 al. 9, 138 lit. c
Ordinul ministrului economiei si finantelor nr 1372 / 2008 articolul 1
Ordinul preşedintelui ANAF nr 1790 / 2012 articolul anexa 2
Ordinul preşedintelui ANAF nr 76 / 2010 articolul anexa 2